Bagi yang bercuti ke Terengganu jangan tak cuba beberapa
jenis makanan tradisional Terengganu yang popular sama ada kuih muih, lauk pauk
mahupun makanan santai. Beberapa menu dalam senarai di bawah turut disertakan
dengan tempat dan restoran mana yang boleh anda pergi untuk mencari makanan-makanan
tradisional orang Terengganu. Ada juga beberapa jenis makanan tradisi
Terengganu yang juga ada di Kelantan. Contohnya nasi dagang, di Terengganu nasi
dan kuahnya memang berlainan rasa daripada nasi dagang Kelantan. Apa-apa pun,
senarai di bawah merupakan nama makanan di Terengganu yang memang semua orang tahu
dan menjadi makanan harian.
Keropok Lekor
Makanan Tradisional yang popular di Terengganu. Tidak
perlu ditakwil dan dipertikaikan lagi, asal keropok lekor sememangnya dari
Negeri Terengganu. Memandangkan Negeri Terengganu kaya dengan sumber ikan, maka
boleh dikatakan dari Kemaman sampailah ke hujung Besut ada je gerai yang
menjual keropok lekor. Kalau di Kuala Terengganu, antara kedai yang popular
ialah di Losong dan juga di Seberang Takir. Kalau di Kemaman, anda boleh ke Kg
Geliga.
Nasi Dagang
Nasi Dagang seringkali dijadikan makanan sarapan pagi di
negeri Terengganu. Secara tradisionalnya, nasi dagang dibungkus di dalam daun
pisang berbentuk kon dan diikat dengan menggunakan lidi.
Ketupat Sotong
Masakan tradisional Terengganu dan lauk yang memang cukup
sinonim di Terengganu di mana sotong akan disumbat dengan beras pulut dan
dimasak secara berkuah lemak.
Sata
Sata boleh dikatakan merupakan menu makanan yang menjadi
ikon utama kepada daerah Kemaman. Banyak kedai di sini yang menjual sata dan
sering menjadi makanan santai di waktu petang.
Pulut Lepe
Pulut Lepe adalah nama Terengganu kepada pulut panggang.
Berbeza dengan pulut panggang Kelantan yang pulutnya lebih manis, pulut
panggang di Terengganu rasanya tawar dan lebih rasa ikan pada intinya di tengahtengah.
Nganang
Nganang atau juga dikenali dengan Menganang merupakan
kuih yang rasanya seakan-akan kuih Akok yang popular di Kelantan. Namun tidak
seperti akok yang dimasak dalam acuan yang lebih kecil, bentuk kuih nganang ini
biasanya dalam bentuk seperti kek yang lebih besar. Terdapat beberapa jenis
kuih nganang seperti telur, kacang, beras dan pandan. Kalau yang kaler hijaunya
pula, lebih dikenali dengan nama Kuih Bako.
Laksam
Laksam pula dihidangkan seperti laksa di atas dengan
pilihan dua jenis kuah dan potongan ulam-ulaman sebagai sayurnya. Cuma yang
membezakan antara laksa dan laksam, mee yang digunakan berbentung gulung dan
juga dibuat daripada tepung beras.
Asam Guppa
Kuih bersagu yang ada inti kacang ditengah-tengahnya dan
dimakan dengan kuah putih bersantan. Ada juga sesetengah jenis asam guppa yang
tiada inti dan dimakan dengan kuahnya sahaja. Cara penyediaan kuih ini juga
agak rumit dan memang agak susah nak cari kuih ini di Terengganu. Kuih Asam
Guppa memang popular di Terengganu dan Kelantan terutamanya pada bulan puasa.
Dodol Daun Palas
Kueh
yang diperbuat daripada tepung beras pulut sebagai bahan mentah utamanya ini
menjadi enak dan unik rasanya apabila dibalut atau dibungkus dengan menggunakan
daun palas. Dodol daun palas ini menjadi lebih sedap apabila dibiarkan
lebih lama di dalam daun palas. Isi dodolnya menjadi lebih kental dan bahagian
luar akan berkeping atau keras sedikit menjadikan lapisan luar isi dodol
sedikit bergula dan rangup.
No comments:
Post a Comment